sunnuntai 26. elokuuta 2012

Taustaani

Olen hippasen alle kolmekymppinen nainen ja ollut useamman vuoden vaikituisessa parisuhteessa mieheni kanssa. Vauvatoive heräsi viime vuonna ja yritys alkoi syksyllä 2011. Lähdimme rennolla asenteella hommaan ja siinä uskossa, että kyllä tässä varmaan kuukausi jos toinenkin vierähtää. Kalenterista olisi turha valita sopivinta kuukautta synnyttää, sen jo tiesimme. Lapsia ei todellakaan niin vain tehdä.

Ovulaatiota testasin, jotta sain selville pillereitten jälkeisen tilanteeni. Ovis tapahtuu joka kerta, hyvä niin. Pyrimme välttämään kello kaulassa touhuamista, se olisi liian stressaavaa. Silti otollisia kertoja osui varmasti kiertoihin. Kuukausia ehti vierähtää ja aloin huolestua yhä enemmän kummallisesta tiputteluvuodosta aina ennen kuukautisia. Sellainen oli mulle uutta. Ovulaation ajankohta on samoin aina vasta reilusti kierron puolivälin jälkeen, ja tiputtelu alkaa täsmällisesti noin viikko sen perään. Tiputtelu katkaisi aina kaikki nousevat toiveet kerta kerran jälkeen. Tästä syystä google lauloi, ja muita vastaavia kohtaloita sain lukea. Monella tämä merkitsi hormonihoitoa, silti terveitä lapsiakin oli vaivasta huolimatta saanut alkunsa. Ajattelin, että ehkä kiertoni kestää vaan tasaantua pillereitten jälkeen. Toiveajattelua.

Nyt on vuosi kulunut, tiputteluvaiva on ennallaan ja lääkärin puheilla käyty. Eikä pelkästään puheilla; mulle tehtiin ultratutkimus ja otettiin labrakokeita. Labrojen tulokset saan viikon kuluttua. Ultra osoitti, että kohtuni on muuten ihanteellisen kuntoinen - mutta löytyi sieltä myös muuta. Kohdussani on pieni väliseinämä. Ja taas google lauloi. Sydämen muotoinen kohtu kuulostaa hellyyttävältä, mutta se saattaa vaikeuttaa alkion kiinnittymistä ja erityisesti, jos alkio kiinnittyy väliseinämään, jossa on aina huonompi verenkierto. Eli huono homma.

Vastaavasta kohdun epämuodostumasta kärsineillä on ollut tavallista enemmän keskenmenoja eikä niiden riski katoa edes raskauden edetessä, sillä erikoisen mallinen kohtu voi haitata sikiön kasvua ja oleilua. Viimeistään tässä vaiheessa tiesin, ettei raskautumiseni tule olemaan helppoa. Lääkärin mielestä asia voi tai ei voi vaikuttaa raskautumiseen, mutta samaisella käynnillä hän jaaritteli monesta muustakin vastaavaa. Tiputteluvuotokin voi tai ei voi johtua hormonivajauksesta. Jepjep. Onko kenelläkään omakohtaista kokemusta tällaisesta hertan mallisesta kohdusta?

2 kommenttia:

  1. Ei ole mitään omakohtaista kokemusta tuollaisesta kohdusta, mutta aikoinani googlen ihmeellisessä maailmassa jonkun verran perehdyin asiaan ja se tosiaan voi hankaloittaa raskautumista jonkinverran. Tiputteluvuodosta en tiedä mitään kun itellä ei ole meinannut tulla minkäänlaisia vuotoja. Oliko muuten munasarjat ja rakkulat ihan ok ultrassa?

    VastaaPoista
  2. Munasarjat, johtimet ja rakkulat oli "hyvät". Mutta oikeassa munajohtimessa näkyi kuulemma joku verikysta! Gyne epäili, että olisi irronnut munasolu joka jostain syystä muuttunut kystaksi ja vuotanut täyteen verta. :( Mistä ihmeestä sekin kertoo?! Muuta kuin että mun keho on tosiaan aivan viallinen! Aika surullista, että kp 17 oli ovis mikä todellakin hyödynnettiin ja jo kp 22 näkyi ultrassa verinen kysta. Ihan tosi kannustavaa! Olin niin shokissa näistä löydöksistä, etten osannut kysyä tarkemmin. Ilmeisesti munasolu ollut viallinen, kun muuttui kystaksi. Kuulemma kystia on lähes joka naisella, joten gynen mukaan ei huolta. :O Aion kysyä lisää, kun hän soittaa labratuloksista. Nyt mua pelottaa, että munasolu on muuttunut joka kierrossa verikystaksi, sehän vois selittää tiputteluvuodonkin = kun kysta puhkeaa?

    VastaaPoista